Klockans anatomi - förstå delarna

Klockans anatomi - förstå delarna

Att förstå klockans anatomi är viktigt av flera anledningar, inte minst för att uppskatta hantverket bakom och den tekniska komplexiteten i en sådan liten apparat.

Här är några nyckelpunkter som belyser vikten av denna kunskap:

 1. Informerade Val: När du känner till de olika delarna av en klocka och deras funktion, kan du göra mer informerade val vid köp. Detta gäller allt från att välja rätt typ av klocka för dina behov till att förstå värdet av specifika funktioner och material.

 2. Underhåll och Vård: Förståelse för klockans olika komponenter hjälper dig att bättre sköta om och underhålla den. Du blir mer medveten om hur vissa aktiviteter eller miljöer kan påverka klockan, vilket i sin tur kan hjälpa dig att förlänga dess livslängd.

 3. Uppskattning av Hantverk: Kunskap om klockans anatomi ökar din uppskattning för urmakarkonsten. Det ger insikt i de tekniska utmaningarna och den precision som krävs för att skapa både funktionella och vackra tidmätare.

 4. Kommunikation med Experter: När du har en grundläggande förståelse för klockans delar och funktioner, blir det lättare att kommunicera med urmakare och servicepersonal. Detta är särskilt viktigt vid reparationer eller när du behöver råd om underhåll.

 5. Personlig Anknytning: Att lära känna din klocka på en djupare nivå skapar en starkare personlig anknytning till den. Det förvandlar klockan från en enkel tidmätare till ett värdefullt föremål med emotionellt värde.

Kort sagt, kunskap om klockans anatomi berikar din upplevelse som klockägare och entusiast. Det öppnar upp en värld av detaljer som varje designval och funktion bär med sig, vilket förstärker din uppskattning för detta intrikata och fascinerande hantverk. För personlig service och rådgivning klicka här för vår kontaktinformation.

 

Visare

Visarna är de rörliga delarna på urtavlan som anger timmar, minuter och ibland sekunder. De finns i olika former och stilar, från enkla och raka till mer detaljerade och dekorerade. Här är huvudpunkterna om visare:

 • Timvisare: Vanligtvis den kortaste och tjockaste visaren, som rör sig långsammast och visar timmen.
 • Minutvisare: Längre och smalare än timvisaren, rör sig runt urtavlan en gång varje timme för att visa minuterna.
 • Sekundvisare: Ofta den tunnaste och längsta visaren, rör sig stegvis och kontinuerligt runt urtavlan för att visa sekunder.

Vissa klockor kan även ha ytterligare visare, såsom en datumvisare eller en kronograf funktion för att mäta korta tidsintervaller.

Nästa steg är att beskriva klockans krona och dess funktion. Ska vi fortsätta med det, eller finns det något specifikt du skulle vilja justera eller lägga till?

 

Krona

Kronan är en liten vridbar knapp som sitter på klockans sida, vanligtvis till höger om urtavlan. Dess huvudsakliga funktioner är att justera tiden och, i vissa fall, datumet på klockan. Här är några punkter om kronans roll och hur den används:

 • Tidjustering: Genom att dra ut kronan till olika positioner kan du ställa in tim- och minutvisarna. Detta gör det möjligt att justera tiden till den korrekta inställningen.
 • Datuminställning: På klockor med datumfunktion kan kronan också användas för att ställa in datumet. Detta görs vanligtvis genom att dra ut kronan till en specifik position och vrida den tills det önskade datumet visas.
 • Manuell uppvridning: För mekaniska klockor utan automatisk uppvridning kan kronan användas för att vrida upp klockans fjäder, vilket ger energi till klockmekanismen.
 • Vattentäthet: På dykarklockor och andra vattentäta modeller är kronan ofta skruvbar för att förseglas och skydda klockan från vattenintrång.

Kronans design kan variera i form och storlek beroende på klockans stil och funktion. Vissa klockor har en dekorerad krona, ibland med klocktillverkarens logotyp ingraverad, vilket tillför en extra estetisk detalj.

 

Boett

Boetten är det skyddande höljet som innesluter klockans urverk. Den spelar en avgörande roll för både klockans utseende och dess funktionalitet. Här är några nyckelaspekter av klockboetten:

Material:

Boetten är den del av klockan som skyddar mekanismen inuti och bidrar stort till klockans estetik och hållbarhet. Materialvalet för boetten påverkar inte bara utseendet utan också funktionen och användarupplevelsen. Här nedan utforskar vi olika material som används för klockboetter och vad de innebär:

 • Stål: Rostfritt stål är ett av de mest populära materialen för klockboetter på grund av dess hållbarhet och underhållsfria egenskaper. Det är känt för att vara tåligt mot både korrosion och repor. Stål är också hypoallergent, vilket gör det till ett utmärkt val för de flesta människor. Dess glans och vikt bidrar till en känsla av kvalitet och hållbarhet.
 • Titan: Titan är känd för sin lättvikt och höga styrka samt dess distinkta gråa färgton. Även om det är dyrare än stål, väljer många etablerade klockmärken titan för deras modeller på grund av dess utmärkta egenskaper för personer med kontaktallergier, inklusive mot nickel och andra tungmetaller. Titans lätthet och hypoallergena egenskaper gör det till det bästa valet för personer som söker komfort och har känslig hud.
 • Guld: Guld används ofta för att skapa en känsla av exklusivitet och lyx. På grund av dess värde och mjukhet används guld primärt i tillverkningen av finare klockor. Dess glans och färg ger en omisskännlig elegans, men kräver också varsamhet i användning och underhåll för att bevara dess skönhet.
 • Plast: Plast är ett mångsidigt och kostnadseffektivt material som erbjuder stor hållbarhet vid fall. Det kan formgjutas i nästan vilken form och färg som helst, och färgen går genom hela materialet, vilket innebär att den inte slits bort över tid. Plast används ofta i sport- och barnklockor för dess lätthet och färgglada designmöjligheter.
 • Keramik: Keramikboetter kännetecknas av deras reptåliga ytor och förmågan att behålla sin färg över tid. Keramik är dock dyrare och mer ömtåligt än både stål och titan, vilket gör materialet mer lämpat för finare klockor. Dess släta och glansiga yta erbjuder en unik estetik som är både modern och tidlös.
 • Trä: Användningen av trä i klockboetter speglar en önskan om naturliga och miljövänliga materialval. Trä tillför en unik värme och individualitet till klockan men kommer med utmaningar som porositet, vilket gör det mindre stöttåligt och vattentätt. Träbegränsningar i design och hållbarhet gör det till ett mer nischval för klocktillverkare som fokuserar på hantverk och miljömedvetenhet.
 • Silver: Trots att det är ett ädelt material, används inte silver ofta i klockboetter på grund av dess tendens att oxidera och reagera med syre, vilket leder till en mörkare yta som kräver regelbunden polering. Dess mjukhet begränsar också hållbarheten och tåligheten mot repor. Silver ligger i en prisklass som inte riktigt ger den exklusivitet eller det praktiska värde som andra material erbjuder för klocktillverkning.

Varje materialval erbjuder sina unika fördelar och begränsningar, från de praktiska och hållbara egenskaperna hos stål och titan till den distinkta elegansen och exklusiviteten hos guld och keramik. Valet av material är avgörande för klockans funktion, utseende och hur den bärs över tid.

 

Form och storlek:

Boettens form kan variera från de klassiska runda och fyrkantiga till mer unika och komplexa former. Storleken på boetten påverkar också klockans övergripande utseende och hur den känns på handleden.

  

Bakboett:

Baksidan av boetten kan vara fast, med skruvar eller snap-on, och ibland genomskinlig (en så kallad displaybaksida) för att visa urverket inuti.

 

Bezel

En annan central komponent i klockans design är bezeln, den roterande ringen som omger urtavlan och glaset. Bezeln kan ha flera funktioner, beroende på klockans typ och syfte, men är särskilt framträdande i dykarklockor. På dykarklockor används en vridbar bezel för att hjälpa dykaren att hålla reda på sin dyktid. Bezeln kan endast roteras åt ett håll (moturs) för att förhindra oavsiktlig justering som skulle kunna indikera att dykaren har mer syre kvar än vad som faktiskt är fallet. Markeringarna på bezeln används tillsammans med minutvisaren för att enkelt avläsa dyktiden.

Materialval för Vridbar Bezel

Materialval för den vridbara bezeln påverkar inte bara klockans utseende utan också dess funktionalitet och hållbarhet:

 • Keramik: Keramikbezlar har blivit alltmer populära på grund av deras exceptionella reptålighet och förmåga att behålla färgen över tid. Keramik erbjuder också en glansig yta som kan ge en klocka en mer premiumkänsla. Färgen på en keramikbezel är genomgående, vilket innebär att även om den skulle repas, förblir färgen densamma, vilket gör den idealisk för långvarig estetisk hållbarhet.
 • Aluminium: Aluminiumbezlar är lättare och var länge standardvalet för dykarklockor på grund av deras förmåga att ta färg väl, vilket tillåter en mängd olika färgalternativ. Dock är aluminium mer benäget för repor och slitage jämfört med keramik, vilket kan leda till att dess utseende förändras över tid. Färgen på aluminiumbezlar appliceras ofta på ytan, vilket gör dem känsligare för nötning.
 • Stål: Stålbezlar är tåliga och hållbara, med en vikt och robusthet som många uppskattar. Även om de inte är lika reptåliga som keramik, erbjuder de en klassisk estetik som passar väl med olika klockstilar. Liksom aluminium, kan stålbezlar antingen ha en färgad yta eller vara obehandlade för att visa stålets naturliga lyster.

Färgsättningen på den vridbara bezeln är avgörande för dess funktion, särskilt i dykningssammanhang där tydlighet och läsbarhet under vatten är essentiellt. Metoden för att applicera färg skiljer sig åt mellan material, där keramik oftast har inbakad färg för maximal hållbarhet och motståndskraft mot blekning, medan aluminium och stål kan ha antingen en ytbehandling eller en fysikalisk ångdeposition (PVD) för att uppnå önskad färg och finish.

 

Armband eller Band

Armbandet eller bandet är den del av klockan som håller den på din handled. Det finns i en mängd olika material och stilar, vilket möjliggör personlig anpassning:

 • Metalllänkar: Robusta och hållbara, ofta tillverkade av rostfritt stål, guld, eller titan. Passar bra till både sportiga och formella tillfällen.
 • Läderband: Ger en klassisk och elegant look. Läderband finns i olika färger och texturer, från slätt till präglat.
 • Nato- och Zulu-band: Tillverkade av nylon eller annat syntetmaterial, dessa band är slitstarka och vattentåliga, idealiska för utomhusaktiviteter och sport.
 • Gummi- och Silikonband: Mjuka, flexibla och vattentåliga, perfekta för dykarklockor och andra aktivitetsklockor.

Vattentäthet:

Boettens konstruktion bestämmer klockans vattentäthet. Vattentäta klockor är ofta markerade med deras resistansdjup, exempelvis 50 meter (5 ATM/bar) till 1000 meter för professionella dykarklockor.

 

Glas

Glas på en klocka är avgörande för att skydda urtavlan och visarna. Här är de huvudsakliga glastyperna, inklusive en jämförelse baserad på deras reptålighet:

 • Mineralglas: Detta är ett skrapresistent material som är mer hållbart än vanligt glas. Det används ofta i ett brett utbud av klockor för dess balans mellan prestanda och pris.
 • Safirglas: Safirglas är känt för sin exceptionella reptålighet och klarhet. Det är det hårdaste glasmaterialet som används i klockindustrin, näst efter diamant, vilket gör det till det förstahandsvalet för lyxklockor. Safirglasets genomskinlighet erbjuder en utmärkt visning av urtavlan.
 • Plexiglas: Plexiglas, eller akrylglas, är högst stöttåligt och mindre benäget att spricka eller krossas jämfört med mineral- och safirglas. Trots att det är mer benäget att repas, är dess stora fördel att det är billigt och enkelt att byta ut eller polera.
 • Hardlex-glas: Hardlex, utvecklat av Seiko, är ett förstärkt mineralglas som erbjuder en bättre balans mellan reptålighet och stöttålighet än traditionellt mineralglas. Hardlex är mer hållbart mot slag och stötar, vilket gör det till ett utmärkt val för sport- och dykarklockor där extra tålighet är viktigt. Intressant nog har Hardlex-glas cirka 80% av reptåligheten hos ett safirglas, vilket gör det till en stark konkurrent för klockor i mellanprisklassen som eftersträvar en hög prestanda och hållbarhet till ett lägre pris.

 Varje glastyp har sina fördelar och användningsområden, beroende på klockans design och avsedda användning. Valet av glas bidrar till klockans estetik, hållbarhet och pris.

 

Klockan & Smycket rekommenderar

På Klockan & Smycket på Triangeln i Malmö förstår vi vikten av att våra kunder känner till klockans anatomi. Denna kunskap är avgörande av flera skäl:

 1. Gör Informerade Val: Genom att förstå de olika komponenterna i en klocka och deras funktioner, kan våra kunder göra mer informerade val. Detta gäller allt från att välja en klocka som matchar deras livsstil till att uppskatta värde baserat på klockans tekniska egenskaper och material.

 2. Anpassning till Behov: Varje kund har unika behov och preferenser. Med kunskap om klockans anatomi kan kunderna identifiera vilka funktioner som är mest relevanta för dem, vare sig det gäller vattentäthet för en entusiastisk dykare eller en kronograf för sportentusiasten.

På Klockan & Smycket är vi här för att hjälpa våra kunder att navigera i klockvärlden:

 • Personlig Rådgivning: Vårt team av kunniga experter står redo att ge personliga råd. Vi tar oss tid att förstå varje kunds behov och preferenser, för att kunna rekommendera klockor som bäst matchar deras stil och dagliga rutiner.

 • Utbildning: Vi tror på kraften i utbildning. Genom att dela med oss av vår kunskap om klockans anatomi, kan vi hjälpa kunderna att uppskatta finesserna i urmakarkonsten, vilket gör deras köpbeslut ännu mer meningsfullt.

 • Omfattande Utbud: Med ett brett utbud av klockor från ledande märken erbjuder vi alternativ för alla smaker och budgetar. Vår expertis säkerställer att varje kund lämnar vår butik med en klocka som inte bara uppfyller deras förväntningar utan också berikar deras dagliga liv.

På Klockan & Smycket på Triangeln i Malmö är vårt mål att varje kund ska känna sig trygg och nöjd med sitt val av klocka. Genom att tillhandahålla den kunskap och de verktyg som behövs för att göra ett informerat val, stärker vi kundernas förtroende och säkerställer att de hittar en klocka som de kommer att uppskatta och njuta av i många år framöver.


Äldre inlägg Nyare inlägg