Vad är en klocka mer än tidvisning? - Begrepp och funktioner

Vad är en klocka mer än tidvisning? - Begrepp och funktioner

För att ge en tydlig och informativ översikt över olika klockfunktioner och begrepp, kommer nedan en beskrivning av olika termer som förekommer inom klockvärlden:

Vill du veta mer hittar du vår kontaktinformation här.

Kronograf

En kronograf är en typ av klocka som har inbyggda funktioner för tidtagning, liknande en stoppur. Utöver att visa den vanliga tiden, kan användaren mäta intervaller av tid genom att använda särskilda tryckknappar på klockans sida för att starta, stoppa och återställa tidtagaren.

 

Tachymeterskala

En tachymeterskala är en skala som finns på vissa klockors bezel eller urtavla, och används för att mäta hastigheten över en känd distans. Genom att starta tidtagningen vid en punkt och stoppa den vid en annan, kan användaren beräkna hastigheten baserat på hur lång tid det tog att färdas distansen.

 

COSC-certifierade Kronometerklockor

COSC står för "Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres", den officiella schweiziska kronometerkontrollen. En COSC-certifierad kronometerklocka har genomgått rigorösa tester för att säkerställa dess noggrannhet och pålitlighet. Klockor med denna certifiering är kända för sin exceptionella precision.

 

GMT

GMT-klockor, även kända som dual-time klockor, tillåter användaren att visa två olika tidszoner samtidigt. Detta är särskilt användbart för personer som reser ofta eller som behöver hålla reda på tiden i en annan zon. GMT-visaren går runt urtavlan en gång varje 24 timmar och pekar ofta mot en 24-timmars skala på bezeln eller urtavlan.

 

Månfas

En månfasfunktion visar månens nuvarande fas (ny, tilltagande, full, avtagande) på urtavlan. Denna komplicerade mekanism kräver avancerad urmakarkonst och lägger till en estetisk samt konversationell aspekt på klockan.

 

24-timmarsvisning

En 24-timmarsvisning på en klocka innebär att urtavlan visar timmarna från 0 till 24 i en enda cykel, till skillnad från den mer traditionella 12-timmarscykeln. Detta kan antingen vara via en särskild visare eller en separat urtavla.

 

Heliumventil

En heliumventil är en säkerhetsfunktion som finns på vissa dykarklockor designade för användning i dykarkammare. Ventilen låter helium, som kan tränga in i klockan under djuphavsdykning, att frigöras under dekompression, vilket förhindrar skador på klockan.

 

Självlysande Markeringar och Visare

Självlysande markeringar och visare är täckta med ett material som lagrar ljus och långsamt avger det i mörkret, vilket gör det lätt att läsa av tiden under låg ljusintensitet eller under vatten.

 

Radio-kontrollerad

Radio-kontrollerade klockor synkroniseras automatiskt med en atomklocka via radiosignaler, vilket säkerställer att de alltid visar exakt tid, oavsett var på jorden de befinner sig. Bäraren måste däremot själv ställa in tidszone och befinna sig inomrätt avstånd från tillgänglig mast för att kunna ta emot signalen. Klockan kommer vilja kalibrera tiden med signal från masten mellan klockan 01.00 och 03.00. Förvara därför gärna klockan i fönsterkarmen under natten, speciellt inför ändring mellan sommar och vintertid.

 

Satellit-styrd

Satellit-styrda klockor, som Seikos Astron-serie, använder signaler från GPS-satelliter för att justera tid och datum baserat på användarens geografiska position. Detta garanterar exceptionell noggrannhet över hela världen utan att bäraren av klockan behöver tänka på placering och användning eller ytterligare inställningar.

 

Hybridklockor

Hybridklockor kombinerar traditionella mekaniska eller kvartsurverk med digitala funktioner. De kan se ut som traditionella klockor men erbjuder smarta funktioner som aktivitetsspårning och notifikationer via en ansluten smartphone.

 

Smartklockor

Smartklockor är bärbara enheter som fungerar som en förlängning av din smartphone, med kapacitet för att hantera meddelanden, samtal, musik, och även ha inbyggda hälsomonitorer. De har ofta pekskärmar och kan köra olika appar, vilket gör dem till mångsidiga digitala verktyg.

Dessa funktioner och begrepp representerar en del av den innovation och mångsidighet som finns i dagens urmakeri, från den traditionella konsten att skapa komplicerade mekaniska urverk till moderna tekniska framsteg.

 

Vattentäthet

Vattentätheten hos en klocka anger hur väl den kan motstå inträngning av vatten under vissa förhållanden. Detta mäts ofta i meter (m), atmosfärer (ATM) eller bar (vilket är en annan benämning för atmosfärer). Det är viktigt att förstå vad dessa beteckningar faktiskt innebär för användaren:

  • Mätning av Vattentäthet:
    • Meter (m): Anger teoretisk djupkapacitet, men inte nödvändigtvis faktiskt dykdjup.
    • Atmosfärer (ATM): En enhet som representerar lufttrycket vid jordens yta, med 1 ATM motsvarande trycket vid havsytan.
    • Bar: Är i praktiken samma mätning som ATM, där 1 bar = 1 ATM.

Tolkning av Vattentäthet

  • 30m/3ATM/3Bar: Skyddad mot regn och stänk. Inte lämplig för simning eller dusch.
  • 50m/5ATM/5Bar: Tål korta perioder av immersionsvatten, som simning, men inte pool- eller vattendykning.
  • 100m/10ATM/10Bar: Lämplig för simning och snorkling, men inte för dykning. Klockan tål dusch och bad.

Varför 100m/10ATM/10BAR inte är tillräckligt för dykning

Även om en klocka är märkt med 100 meter, vilket föreslår att den skulle kunna användas på djup upp till 100 meter, är detta inte fallet i praktiken. Detta beror på att mätningen av vattentäthet utförs under statiska eller laboratoriebetingelser utan rörelse eller temperaturvariationer som påverkar vattentrycket och klockans tätning. När en person rör sig i vattnet, ökar trycket mot klockan utöver det statiska djuptrycket. Dessutom kan temperaturförändringar påverka tätningens effektivitet.

För dykning, särskilt med dykutrustning, krävs klockor som är specifikt designade för dykning (Diver’s watches) och som ofta har en vattentäthet på minst 200 meter. Dessa klockor är inte bara testade för att tåla större djup utan är också konstruerade för att hantera de varierande tryck och rörelser som är associerade med dykning.

Påverkan av Saltvatten och Underhåll av Vattentäthet

Saltvatten är särskilt korrosivt och kan ha en förödande effekt på klockans vattentäthet över tid. Detta beror på att saltet kan angripa och bryta ner de packningar och tätningar som håller klockan vattentät, vilket leder till minskad täthet och potentiellt vattenskador på klockans inre mekanismer. Regelbunden sköljning av klockan i sötvatten efter exponering för saltvatten kan hjälpa till att minska denna risk, men det utesluter inte behovet av ytterligare underhåll.

Batteribyten och Trycktest

När en kvartsklocka kräver ett batteribyte, är det en god möjlighet att också se över klockans vattentäthet. Många urmakare och servicecenter rekommenderar att genomföra ett trycktest efter batteribytet för att säkerställa att klockans vattentäthet fortfarande är intakt. Ett trycktest simulerar vattenpress vid olika djup och ger en momentan bild av klockans förmåga att stå emot inträngning av vatten.

Det är dock viktigt att notera att ett trycktest endast indikerar klockans vattentäthet vid tidpunkten för testet. För de som önskar en garanterad vattentäthet över tid, rekommenderas det att alla klockans tätningar och packningar byts ut vid batteribytet. Detta inkluderar tätningar kring boetten, kronan och eventuella tryckknappar. Även om detta kan vara mer kostsamt, är det det säkraste sättet att försäkra sig om att klockan förblir vattentät, särskilt för de som regelbundet utsätter sin klocka för vatten.

Tätning av Krona och Tryckknappar

Kronan och eventuella tryckknappar är potentiella svaga punkter för vattenintrång, eftersom de måste kunna röra sig och ändå behålla klockans vattentäthet. Korrosion, slitage eller skada på dessa delar kan försämra klockans förmåga att motstå vatten. Därför är det kritiskt att dessa komponenter också kontrolleras och underhålls regelbundet, särskilt efter exponering för tuffa miljöer som saltvatten.

Att upprätthålla en klockas vattentäthet är en viktig del av dess underhåll, särskilt för de som regelbundet använder sin klocka i vattenrika miljöer. Genom att följa rekommendationerna för service och underhåll kan du förlänga livslängden på din klocka och säkerställa att den fortsätter att fungera som avsett.

 

Fortfarande förvirrande - Vi hjälper dig gärna?

På Klockan & Smycket är vi övertygade om att en djupare förståelse för din klockas funktioner inte bara berikar din upplevelse, utan också maximerar värdet av ditt köp. Varje klocka är ett mästerverk av teknik och design, utrustad med unika funktioner och inställningar som kan anpassas till din livsstil och dina behov. Genom att bekanta dig med dessa funktioner kan du inte bara njuta av klockans fulla potential, utan även förlänga dess livslängd genom korrekt hantering och skötsel.

Vi inser dock att alla kanske inte har tid eller möjlighet att utforska sin klockas funktioner på egen hand. Därför står vi redo att erbjuda den informationen och servicen direkt i våra butiker. När du besöker oss, tar vårt kunniga team gärna tiden att personligen guida dig genom din klockas funktioner, visa hur du ställer in och justerar den, samt svarar på alla frågor du kan tänkas ha. Vårt mål är att se till att du lämnar vår butik med en klocka som inte bara är en stilikon på din handled, utan även en investering som du kan dra full nytta av varje dag.


Äldre inlägg Nyare inlägg